04.04.2012

Tamias - Kanada

Tamias – rodzaj gryzoni z rodziny wiewiórkowatych (Sciuridae) obejmujący około 25 gatunków. Występują w Ameryce Północnej i w Azji.
Gatunki zaliczane do tego rodzaju mają dość krótkie kończyny. Są one zakończone długimi palcami i pazurkami, które ułatwiają zwierzętom kopanie nor, wspinanie się po drzewach oraz zdobywanie pożywienia. Prowadzą dzienny tryb życia i większość czasu spędzają na poszukiwaniu jedzenia. Żerują przeważnie na ziemi i w niższych partiach lasu. Poruszają się szybko i co pewien czas zastygają w bezruchu, by sprawdzać czy w pobliżu nie ma nieprzyjaciela.
Żywią się przede wszystkim opadłymi na ziemi nasionami i owocami. Czasami także wykradają ptasie jaja i pisklęta. Podobnie do chomików, mają duże worki policzkowe, w których gromadzą pokarm.
Ich wrogami są m.in. łasice, lisy, rysie, jastrzębie i myszołowy.
Czyż nie jest słodki :-) ?!